Održavanje bazenske vode

Kako bi tokom cijele ljetne sezone uživali u čistoj, bistroj i higijenski besprijekornoj vodi potrebno je istu održavati i ispravno tretirati.

Da bismo to postigli, bitno je voditi računa o četiri osnovne stvari:

  1. pH vode
  2. Dezinfekcija vode
  3. Zaštita od algi
  4. Čišćenje bazena

pH vode

Najvažnije je održavati pH vode neutralnim, idealan pH je 7.2 ali dopuštene granice su 7.1 – 7.4. Ukoliko je pH niži od 7.1 ili viši od 7.4, sva sredstva koja se dodaju u vodu radi održavanja čistoće neće moći djelovati punim intenzitetom

Ukoliko je pH vrijednost viša od 7.4, može doći do stvaranja bijelih naslaga u bazenu ( mineralni talog ) , pečenja očiju i svrbeža kože. U ovim slučajevima potrebno je upotrijebiti pH minus granulat na način opisan na pakiranju sredstva

Ukoliko je pH vrijednost niža od 7.1, voda je kisela i može doći do korozije metalnih dijelova bazena. U ovim slučajevima potrebno je upotrijebiti pH plus granulat na način opisan na pakiranju sredstva.

Dezinfekcija vode

Na temperaturi vode iznad 20°C nemoguće je izbjeći razvoj bakterija stoga je potrebno adekvatno kemijski zaštiti vodu. Za dezinfekciju se najčešće upotrebljavaju sredstva na bazi klora ili aktivnog kisika koji uspješno uništavaju klice i bakterije.

U normalnim uvjetima koncentracija klora mora biti od 0.6-1 mg/l 

Klor je moguće kupiti u granulama, tabletama ili u tekućem obliku, predlažemo tablete koje se mogu koristiti uz klorinator ili plutajući dozator.

Šok kloriranje vode

Šok kloriranje je potrebno kada bazen punite iz nekog drugog izvora vode (kišnica, voda iz bunara i sl.), radi se sa brzo topivim klor granulatom i preporuča se koncentracija 20g/m³, odnosno 1.5 mg/l

Preporuča se napraviti šok kloriranje vode svakih 14 dana kako bi se zaustavio razvoj algi i radi bolje dezinfekcije vode

Zaštita od algi

Alge nisu štetne i kao takve nisu izvor infekcija, ali služe kao hrana bakterijama stoga je potrebno bazensku vodu tretirati kako bi zaustavili rast i razmnožavanje. Alge s vremenom postaju otporne na klor stoga je potrebno koristiti Algicid, specijalno sredstvo namijenjeno zaštiti bazenske vode od razvoja, rasta i razmnožavanja algi.

Algicid se dodaje jednom tjedno u količini navedenoj na pakiranju sredstva (cca 100g na 10m3 vode) ,
ukoliko su se alge počele množiti, potrebno je cca 200-300g na 10m3 vode

Čišćenje bazena

Ukoliko posjedujete bazen sa filtar pumpom, kartonski filtar uložak je potrebno mijenjati svakih 14 dana kako bi bazenska voda bila čista i da bi zaštitili pumpu od oštećenja.

Nečistoće sa površine bazena mogu se ukloniti mrežicom ili upotrebom Skimmera,  dok se nečistoća sa dna bazena uklanja usisavačem koji je dostupan u setovima za održavanje bazena ( za rad usisavača je potrebna filtar pumpa ).

Preporučamo čišćenje bazena na tjednoj bazi i temeljito čišćenje praznog bazena jednom godišnje

Napiši komentar