Kako pripremiti podlogu za bazen?

Prije nego što počnemo uživati u čarima kupanja u vrtnom bazenu moramo razmisliti o osnovnim stvarima, kao o mjestu na kojem ćemo postaviti bazen.

Pripreme za postavljanje bazena u vrtu ili na zemljištu trebaju započeti promišljenim odabirom mjesta. Moramo znati hoće li bazen određenih dimenzija uopće stati na površinu koju imamo, a da nam ne stvara probleme. Naravno, najzabavniji su bazeni koji mogu odjednom primiti nekoliko ljudi, ali morate biti svjesni da nam stavljanje velikog bazena u dvorišni vrt može donijeti više problema nego zadovoljstva. Ako blokiramo pristup mjestima koja često koristimo ili se moramo svaki put provlačiti uz postavljenu konstrukciju, umjesto opuštanja, priuštit ćemo si stalnu iritaciju. Stoga moramo izračunati veličinu i vrstu vrtnog bazena koji si možemo priuštiti kako bismo od njega imali maksimalnu korist uz minimum problema.

Na suncu ili u hladu?

 

Nije dovoljno pronaći slobodan prostor za sam bazen i slobodno se kretati oko njega. To također mora biti mjesto koje ispunjava nekoliko drugih zahtjeva. Prije postavljanja bazena, vrijedi pažljivije pogledati kako naše dvorište izgleda u različito doba dana. Trebalo bi imati dovoljno osunčanog prostora za postavljanje bazena na mjesto koje barem veći dio dana neće biti prekriveno sjenom.

Važno je da se voda može cijelo vrijeme prirodno zagrijavati – dugo sjedenje u njoj na zasjenjenom mjestu (čak i ako nam ova sjena treba s vremena na vrijeme, na primjer po vrućem vremenu) oduzima puno zadovoljstva i obeshrabruje korištenje bazena. Isplati se unaprijed promatrati situaciju, a zatim ne žaliti i ne htjeti premjestiti već napunjeni bazen na drugo mjesto – to je praktički nemoguće, jer cijeli bazen može težiti i do nekoliko tona, pa bismo morali ispraznite vodu iz njega, premjestiti ga, a zatim ponovno napuniti, što znači trošak i nepotreban napor.

Ako nam povremeno treba zaštita od sunca, bolje je osigurati umjetni krov koji se prema potrebi može pomicati ili preklapati i rasklapati – npr. u obliku kišobrana ili šatora za bazen

Pripazite na neposrednu blizinu

 

Ideja da se bazen postavi blizu drveća ili grmlja loša je iz razloga što lišće, cvijeće, voće, slomljene grančice ili pelud koji padaju s njih neprestano će zagađivati bazen, a ponekad ga i oštetiti (posebno pri jačem vjetru), pružajući nam dodatni rad i troškove.

Čak i posebna navlaka za bazen nije ga uvijek u mogućnosti zaštititi. Bazen se također treba držati na razumnoj udaljenosti od električnih instalacija. (iako je pristup električnoj energiji neophodan za funkcioniranje neke opreme bazena, poput filtar pumpi). Bazen ni pod kojim uvjetima ne smije biti postavljen ispod dalekovoda.

Podloga bazena

 

Najvažnije je da bazen ne stoji na padini i da je tlo savršeno ujednačeno. Bazen koji je neravnomjerno opterećen velikom količinom vode, može se nagnuti na jednu stranu ili deformirati – u ekstremnim slučajevima može čak dovesti do nepovratne štete. Ako u vrtu nemamo takvo mjesto, moramo ga stvoriti i područje posebno poravnati. To je posebno važno u slučaju ekspanzijskih bazena. Za izravnavanje tla za okrugli bazen prikladno je koristiti dasku ili letvu duljine jednaku promjeru bazena. Postavite ga na odabrano mjesto i stavite na njega libelu. Zatim zakrećemo zakrpu oko njezina središta, poput kazaljki na satu, i ponavljamo radnju – tako možemo provjeriti razinu cijelog područja ispod bazena, a zatim je ispraviti lokalno.

Tlo također mora biti dovoljno utisnuto da podnese značajnu težinu vode i da se ne deformira neravnomjerno, jer će tada sva naša izravnavanja biti beskorisna. Prilikom pripreme podloge, kakva god ona bila, morate temeljito očistiti područje od predmeta koji bi mogli oštetiti dno bazena, poput grana, kamenja ili ostataka, poput čavala ili komadića stakla

Vrsta podloge

 

Najbolja osnova za vrtne bazene su trava, pijesak, betonske kocke ili drvene platforme. Svako od ovih rješenja ima svoje prednosti, ali i neke nedostatke. Primjerice, trava je mekano, ugodno tlo i ne zahtijeva velike financijske izdatke, ali teško ju je savršeno poravnati i moramo računati s činjenicom da ćemo nakon rastavljanja bazena ostaviti ružan trag na travnjaku.

Pijesak se malo lakše izravna, iako ga morate puno natiskati, ali ostaje i nakon sezone. S druge strane, betonska kocka ili estrih potiču izravnavanje i stabilnost, također se mogu trajno pripremiti, štedeći sebi probleme svake godine.

Bazen se ne bi trebao postavljati na asfalt koji se može topiti na visokim temperaturama i zalijepiti se za dno, na kamenje koje može imati oštre rubove koji ugrožavaju površinu bazena, ili na glinu koja ne upija višak vode.

Dobro rješenje je dodatno postavljanje prostirke za bazen, agrotekstila ili geotekstila ispod bazena, koji dodatno štiti dno, ili deblje i mekše slagalice od pjene, koje pružaju izvrsnu izolaciju sa zemlje, zahvaljujući čemu bazen ne prenosi toplinu tlu. Takve se slagalice od pjene, koje se mogu poredati u razne uzorke i oblike, mogu koristiti i oko bazena kao dodatna platforma, kao i za izgradnju vrtnih staza, zahvaljujući kojima na noge nećemo unijeti pijesak i zemlju u bazen.

Mnogo je mogućnosti koje se mogu prilagoditi svakom konceptu, uvjetima, potrebama i mogućnostima. Odluka je na nama. Jednom kada pripremimo podlogu, napokon možemo početi pripremati bazen za sezonu.

Napiši komentar